Μνημεία - Μουσεία Πρέβεζας

picMouseio Naumahias 4 Medium

Μουσείο Ακτίου

Στην κεντρική αγορά, στο Μουσείο της ναυμαχίας Ακτίου, θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε σε ζωντανή εικόνα και να δείτε σε μακέτα την εξέλιξη της ναυμαχίας του στόλου του Οκταβιανού εναντίον του Αντώνιου που το τέλος της οδήγησε στην ίδρυση της πόλης της Νίκης δηλ. της Νικόπολης.

 

Ενετικός πύργος

Ο Ενετικός πύργος του ρολογιού ( 1756 ) με το περίφημο ηλιακό ρολόι στο ιστορικό κέντρο ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημεία της πόλης.

enetikos

Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους

O Μητροπλιτικός Ναός του Αγίου Χαραλάμπους με το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο ( 1828), σπάνιες εικόνες και αγιογραφίες από το 1804 επηρεασμένες από τη βενετσιάνικη ζωγραφική.

Προτομή και σπίτι του Κώστα Καρυωτάκη

Στο ιστορικό κέντρο η προτομή του ποιητή του μεσοπολέμου, Κ. Καρυωτάκη βρίσκεται σε ένα από τα γραφικότερα στενά της πόλης.

karywtakis

Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης

Το Μουσείο κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με τα σχέδια της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας. Το 1972 έγινε η έκθεση ευρημάτων από τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης και κτίστηκε μία ισομήκης με το Μουσείο αποθήκη, όπου τοποθετήθηκαν τα μη εκθέσιμα γλυπτά και τα ευρήματα των ανασκαφών. Προβλέπεται ωστόσο η κατασκευή νέου Μουσείου μεγαλυτέρων διαστάσεων.

arxaiologikos-xoros-kassopis-kai-mouseio-nikopolis-kleista-mexri-neoteras

Το Μουσείο περιλαμβάνει:

Συλλογή αρχιτεκτονικών μελών από τον χώρο της Νικόπολης

Συλλογή γλυπτών από τον χώρο της Νικόπολης

Κτερίσματα από το νεκροταφείο της ευρύτερης περιοχής της Νικόπολης.

Τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι:

Αγαλμα επιτύμβιου λιονταριού, από την περιοχή του αρχαίου θεάτρου Νικόπολης. 3ος αι. π.Χ.

Μαρμάρινο άγαλμα της Αθηνάς-Minerva από την περιοχή του Ωδείου. Ρωμαϊκό αντίγραφο έργου του 4ου αι. π.Χ., της σχολής του Πραξιτέλη.

Μαρμάρινο ακέφαλο άγαλμα γυναικείας ενδεδυμένης μορφής στον τύπο της "μικρής Ηρακλειώτισσας", από την περιοχή ΝΔ της ρωμαϊκής πόλης. Α΄μισό 1ου αι. π.Χ.

Μαρμάρινο κυλινδρικό βάθρο με ανάγλυφη παράσταση Αμαζονομαχίας. Σε δεύτερη χρήση αποτέλεσε τμήμα του άμβωνα της Βασιλικής του Αλκίσωνος (6ος αι. π.Χ.) με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί τμήμα της ανάγλυφης διακόσμησης με ψηφιδωτές προτομές αγίων.

Λίθινη εικονιστική κεφαλή αγένειου ανδρός από τον χώρο της αρχαίας Νικόπολης. Εχει ταυτιστεί με τον Αγρίππα έναν από τους στρατηγούς του Αυγούστου. Τέλος 1ου αι. π.Χ.

Λίθινη σαρκοφάγος τύπου Ασσου, από την περιοχή ΝΔ της ρωμαϊκής πόλης. 180-250 μ.Χ.

πηγή: www.hellas.teipir.gr

Register and Claim Bonus at williamhill.com