Μνημεία στα Σύβοτα

syvota3 2

Ιερά Μονή Αγ. Παρασκευής

Αριστερά του δρόμου προς Ηγουμενίτσα, Το εκκλήσακι της Αγίας Παρασκεύης τρία χιλιόμετρα από την Πλαταριά, βρίσκεται το εξωκλήσι της Αγ. Παρασκευής. Σύμφωνα με την παράδοση, σε κοντινή θέση βρίσκονταν Μοναστήρι της εποχή της Ενετοκρατίας. Τη δεκαετία του '60, τα απομεινάρια της Μονής γκρεμίστηκαν και κτίστηκε ο νέος Ναός στη σημερινή του θέση. Λόγω της πανέμορφης τοποθεσίας και της εύκολης πρόσβασης, αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.

Φάρος Συβότων

 

Στο νησί Μαύρο Όρος υπάρχει φάρος. Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1884 από την Γαλλική εταιρία Οθωμανικών Φάρων. Το ύψος του φάρου είναι 14 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 87 μέτρα. Η πρόσβαση στο φάρο γίνεται με βάρκα από τα Σύβοτα. Εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό δίκτυο μετά τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-1913.

farossyvota

Αρχαίος Οικισμός Βραχωνά

Ο εγκαταλειμμένος παραδοσιακός οικισμός του Βραχωνά βρίσκεται σε ένα λόφο ΝΑ Του χωριού των Συβότων και αποτελείται από περίπου 50 ερειπωμένα σπίτια. Τα περισσότερα είναι διώροφα με θολωτές κατασκευές στο ισόγειο, κατασκευασμένα από πέτρα της περιοχής και χρονολογούνται από το 18ο - 19ο αιώνα . Στα δυτικά του οικισμού υπάρχουν τα ερείπια μικρής ακρόπολης των προϊστορικών χρόνων, η οποία αποτελεί ουσιαστικά το μοναδικό παράδειγμα οχυρωμένου προϊστορικού οικισμού στον ευρύτερο Θεσπρωτικό χώρο. Ο Βραχώνας ήταν ο χώρος αρχικής εγκατάστασης του χωριού των Συβότων και άκμασε κατά τον προηγούμενο αιώνα. Οι κάτοικοι του ασχολούνταν με την κτηνοτροφία.

Με βάση τα Σύβοτα μπορείτε να επισκεφθείτε πολλά αξιόλογα μέρη, με ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αλλά και πολλές φυσικές ομορφιές.

πηγή: www.e-sivota.gr

Register and Claim Bonus at williamhill.com