Ροδοτόπι

Ροδοτόπι

 rodotopi

Το χωριό εμφανίζεται στην ιστορία το 1319 μ.Χ.. Τότε έχουμε την πρώτη γραπτή πηγή , ένα αυτοκρατορικό χρυσόβουλο.Σύμφωνα με το οποίο , ο τότε αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ανδρόνικος ΄Β μας πληροφορεί ότι υπάρχει μα οργανομένη κοινότητα με το όνομα Ραδοτόβι.

Βέβαια , μπορεί η ιστορική εμφάνιση του χωριού να έγινε το 1319 όμως αυτό δεν σημαίνει πως η ιστορία του αρχισε τότε. Αρχίζει από χιλιάδες χρόνια πιο πρίν και αυτό μαρτυρούν τα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στον ευρύτερο χώρο του Ροδοτοπίου από τον αρχαιολόγο Ευαγγελίδη ταο 1932. Μερικά από αυτα είναι :

Ακέφαλος αδριάντας Ρωμαίου Αυτοκράτορα του 2ου μ.Χ. αιώνα.

Ανάγλυφη πλάκα που απεικονίζει τον Άρειο Δία πάνω σε άρμα έχοντας την επιγραφή , του 4ου αιώνα μ.Χ.

Θεμέλια του ναού του Αρείου Διός που αποτελείται από ογκόδεις πλάκες.

Λείψανα της αρχαίας πόλης Πασσαρώνα , πρωτεύουσα παλιά της Ηπείρου η οποία καταστράφηκε από τον ρωμαίο Λεύκιο Ανίκιο το 168 - 167 π.Χ.

Νομίσματα με την επιγραφή και έμβλημα ένα ταύρο.

Οικοδομήματα

Από το Δεκέμβριο του 1994 λειτουργεί στο χωριό λαογραφικό μουσείο , του οποίου τα εκθέματα είναι αντικείμενα της καθημερινής ζωής παλαιοτέρων χρόνων, τα οποία είναι δωρεές κατοίκων.

Επίσης σε κτιριακό συγκρότημα στεγάζονται το Πνευματικό Κέντρο η Κοινότητα, Αίθουσα διαλλέξεων , ιατρείο, γυμναστήριο και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Υπάρχουν ακόμα αθλητικές εγκαταστάσεις , γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Σχολεία

Το 1930 - 1932 το Τούρκικο Διοικητήριο, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως διδακτήριο και συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Το δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο.Οι εργασίες για την ανοικοδόμησή του άρχισαν το 1983 και τελείωσαν το 1986. την βορειοανατολική άκρη του χωριού συναντάμε την μοναδική του εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή .

Εκκλησίες - Ξωκλήσια

Η Αγία Τριάδα. Ο ναός χτίστηκε περίπου στα τέλη του 1500 μ.Χ.. Είναι βασιλική, τρίκλιτη, θολοσκεπή σε Βυζαντινό ρυθμό με πολλές εντυπωσιακές αγιογραφίες και ξυλόγλυπτα .

Ο Άγιος Γεώργιος. Ξωκλήσι που κτίστικε περίπου το 1680 μ.Χ.

Η Αγία Παρασκευή . Ξωκλίσι το οποίο κτίστηκε μεταξύ 1830 - 1850 μ.Χ.