Οξυά

Οξυά

oxia

Η Οξυά είναι ένα παλιό μαστοροχώρι. Η παλιά της ονομασία ήταν Σέλτση. Οι Σελτιώτες, λοιπόν, μαστόροι και μαραγκοί ταξίδεψαν στη Θεσπρωτία, στη Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στην Πάτρα και στην Αθήνα, στην Αλβανία, την Περσία, τη Γαλλία, την Αμερική, την Αβησσυνία και το Χαρτούμ. Η πολυάριθμη παροικία του Σουδάν πρωτοστάτησε το 1907 στην ίδρυση του συλλόγου «Φιλεκπαιδευτική Αδελφότης Σέλτσης της Ηπείρου, ο Άγιος Νικόλαος», ο οποίος έφτιαξε ξενώνα, υδροδότησε το χωριό και έχτισε το σχολείο.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι το αρχαιότερο από τα χρονολογημένα μνημεία του χωριού. Χτίστηκε το 1857 από ντόπιους μαστόρους που σκάλισαν και τα λιθανάγλυφα της εισόδου. Αξίζει ακόμη να απολαύσετε τη θέα από την Αγία Τριάδα, καθώς μπροστά συναντώνται δύο ποτάμια, ο Σαραντάπορος και ο Βουρμπιανίτικος και στο βάθος βλέπεις τις γυμνές βουνοκορφές της Γκαμήλας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Οξυά βρέθηκαν αρχαία αντικείμενα. Πιο συγκεκριμένα, στη θέση «Κυρ' τα Σιάδια» διαπιστώθηκε η εγκατάσταση δωρικών φύλων, όπως έδειξαν τα περισυλλεγέντα όστρακα χειροποίητων γεωμετρικών αγγείων του 9ο αιώνα π.Χ

Register and Claim Bonus at williamhill.com