Βοβούσα

Βοβούσα

bobousa

Απέχει 77 χλμ. από τα Ιωάννινα και είναι το πιο απομακρυσμένο χωριό της ανατολικής πλευράς του Ζαγορίου.

Μέσα από το χωριό περνάει ο ποταμός Αώος . Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1.000 και ακριβώς στο μέσο του χωριού υπάρχει ένα από τα ωραιότερα μονότοξα πέτρινα γεφύρια για να συνδέει τις δύο όχθες.

Κάηκε από τους Γερμανούς το 1943. Οι κάτοικοι ασχολούνταιν με την υλοτομία αλλά και στον τουρισμό. Οι Βοβουσιώτες στο παρελθόν ήταν άριστοι "vεροπριονάδες" αλλά ακόμα και σήμερα εξακολουθούν να θεωρούνται τεχνίτες στο στήσιμο παραδοσιακών νεροπρίονων.

Στη Βοβούσα υπάρχει δραστηριότητα για καγιάκ-κανό και ράφτιγκ απ' όπου μπορείτε να φτάσετε μέΧρι την Κόνιτσα. Τέλος, γύρω από το χωριό θα βρείτε άπειρα μέρη νια πεζοπορικές περιπλανήσεις μέσα στο δάσος.

Εκτός από την προνομιακή του τοποθεσία, το χωριό αυτό αποτελεί και μία από τις εισόδους προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα.

Στο ανατολικό Ζαγόρι επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε τις Λιγκιάδες (13 χλμ. έξω από τα Γιάννενα), την Κρυόβρυση, κάνοντας μια μικρή παράκαμψη από τον δρόμο σας για να δείτε τη φημισμένη για το νερό της πηγή Τσουραπάτα και τις Καρυές, ένα ήσυχο χωριουδάκι. Ακόμη, μπορείτε να περάσετε από το Καβαλάρι για να δείτε την εκκλησία της Αγ. Τριάδος στην κεντρική πλατεία του, μνημείο του 1743 που θυμίζει περισσότερο κάστρο. Στους Μπλιωτάδες, χωριό που θα περάσετε έτσι κι αλλιώς στο δρόμο σας προς τα υπόλοιπα ανατολικά Ζαγοροχώρια, να προσέξετε το χάνι του Καμπέρ Αγά στην είσοδο του χωριού. Μπορείτε να δείτε την Ιτέα, ένα εξαιρετικά ήσυχο χωριό και το Τρίστενο, που διεκδικεί τον τίτλο ενός από τα γραφικότερα χωριά του Ζαγορίου. Να κάνετε μια βόλτα από τον Καστανών ή Δρογάρι, που βρίσκεται χτισμένος σε πυκνό δάσος από πεύκα, έλατα, οξιές, καρυδιές και καστανιές, και το Μακρίνο, για να δείτε την νοτιοανατολική μεριά του το ναό της Παναγίας, μνημείο του 1700. Τέλος, το Φλαμπουράρι είναι κτισμένο στα 1.000 μ., στις νότιες πλαγιές της κορυφής Τσούκα Ρόσα. Ένας παμπάλαιος οικισμός με καινούργια σπίτια σήμερα, επειδή το 1943 κάηκε δύο φορές από τους Γερμανούς.

Register and Claim Bonus at williamhill.com