Μουσεία Ιωάννινα

Μουσεία Ιωάννινα

23667200

Πώς λέγεται: Μουσείο Π. Βρέλλη

Πού βρίσκεται: 12ο χλμ. Ε.Ο. Ιωαννίνων - ΑθηνώνΜπιζάνι Ιωαννίνων

Τι θα δω: Τα κέρινα ομοιώματα του μουσείου, σε φυσικό μέγεθος, ενταγμένα σε μια πιστή αναπαράσταση του περιβάλλοντος της εποχής τους να αναπαριστούν μορφές της νεώτερης κυρίως ιστορίας. Τα εκθέματα χωρίζονται σε τρεις θεματικές ενότητες: στην προεπαναστατική περίοδο, στα γεγονότα του 1821 και στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτά μπορεί κάποιος να δει σκηνές από το Κρυφό Σχολειό, την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, το θάνατο του Αλή Πασά, το Κούγκι, τη μάχη της Κρήτης, τις γυναίκες της Πίνδου, μορφές όπως ο Κολοκοτρώνης, ο Μακρυγιάννης, ο Ρήγας Βελεστινλής και πολλά άλλα.

Πότε μπορώ να το επισκεφτώ: χειμερινή περίοδος 10:00π.μ.-16:00μ.θερινή περίοδος 09:30π.μ.-17:00μ.μ

Είσοδος: Ολόκληρο εισιτήριο: €6

Μειωμένο (μαθητές Γυμνασίου): €4 (μαθητές Δημοτικού): €3

Τηλέφωνο επικοινωνίας και fax: 26510 - 92128

Περισσότερες πληροφορίες: vrellis.gr

 

 vrelis 3

Πώς λέγεται: ¨Μουσείο Αθ. Βρέλλη¨
Πού βρίσκεται: Καραμανλή 15

Τι θα δω: Πρόκειται επίσης για Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων που περιλαμβάνει μορφές από την ιστορία της Αρχαίας και Νεότερης Ελλάδος.

Πότε μπορώ να το επισκεφτώ: Καθημερινά 9:00π.μ - 3:00μ.μ., Κυριακή 10:00 π.μ. – 02:00 μ.μ.

Είσοδος: Ελεύθερη

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26510-22414

 

 arxaiologiko mouseio

Πώς λέγεται: ¨Αρχαιολογικό μουσείο Ιωαννίνων¨

Πού βρίσκεται: Πλατεία 25ης Μαρτίου 6, Τ.Κ. 45221

Τι θα δω: Περιλαμβάνει ευρήματα διεθνούς φήμης διαφόρων περιόδων από τον ευρύτερο ηπειρωτικό χώρο. Τα πιο σημαντικά είναι αυτά από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης και του Νεκρομαντείου του Αχέροντα, ενώ σημαντικά εκθέματα (σκεύη, συλλογές νομισμάτων, θησαυροί κ.λ.π.) υπάρχουν και από άλλες περιοχές, όπως η Βίτσα, η Δουρούτη, η Λάκα Σουλίου, το Πωγώνι κ.α. Άρχισε να λειτουργεί από τον Αύγουστο του 1970. Διαθέτει πέντε αίθουσες και δύο αίθρια. Οι αίθουσες Α, Β και Γ περιλαμβάνουν αρχαιολογικά ευρήματα από το χώρο της Ηπείρου. Η αίθουσα Δ ήταν αφιερωμένη στη βυζαντινή, μεταβυζαντινή και λαϊκή τέχνη μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Τα δύο αίθρια περιλαμβάνουν αρχιτεκτονικά μέλη και επιγραφές από αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής. Η αίθουσα Ε φιλοξενεί προσωρινά έργα ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ου αιώνα.

Πότε μπορώ να το επισκεφτώ: Θερινό ωράριο: Από την 10η Απριλίου έως την 31η Οκτωβρίου 08.30-20.00

Είσοδος: Ολόκληρο εισιτήριο: €2, Μειωμένο: €1

Περισσότερες πληροφορίες: amio.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26510-33357, 26510-31908, 26510-25490

 

5L

Πώς λέγεται: ¨Βυζαντινό μουσείο Ιωαννίνων¨
Πού βρίσκεται: Ιωάννινα

Τι θα δω: Το Βυζαντινό Μουσείο Ιωαννίνων είναι ένα υπέροχο μικρό μουσείο που αξίζει το κόπο να επισκεφθείτε όταν βρεθείτε στα Ιωάννινα. Η συλλογή του δεν είναι τεράστια αλλά αποτελείται από κομψά και ευχάριστα κομμάτια, όπως εικόνες, κεραμικά, μαρμάρινες πλάκες και ασημένια σκεύη. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν πρωτο-χριστιανικά και Βυζαντινά έργα τέχνης από όλη την Ήπειρο και την δυτική Μακεδονία.

Πότε μπορώ να το επισκεφτώ: Το Μουσείο είναι ανοιχτό Τρίτη έως Κυριακή, 8 π.μ. έως 5μ.μ. Δευτέρα κλειστά

Είσοδος: Ολόκληρο: €3, Μειωμένο: €2

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26510-25989, 26510-39580

Περισσότερες πληροφορίες: culture.gr

Επισκεφθείτε επίσης το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας , που βρίσκεται παραπλεύρως του Βυζαντινού Μουσείου. Σε αυτό εκτίθενται χάλκινα σκεύη, αντικείμενα και κοσμήματα της μικροτεχνίας και Αργυροχρυσοχοΐας. Η έκθεση στεγάζεται στο λεγόμενο Θησαυροφυλάκιο.
Mια αξιόλογη συλλογή αργυροχρυσοχοΐας που στεγάζεται σε κτίριο της ακρόπολης του 19ου αιώνα , το λεγόμενο "Θησαυροφυλάκιο

 

laografiko mouseio

Πώς λέγεται: ¨Λαογραφικό μουσείο Ιωαννίνων¨

Πού βρίσκεται: Μιχ. Αγγέλου 42, Ιωάννινα

Τι θα δω: Περιλαμβάνει εκκλησιαστικά αντικείμενα, τοπικές ενδυμασίες, κεραμικά έργα παραδοσιακής τέχνης κ.ά.

Πότε μπορώ να το επισκεφτώ: Καθημερινά, εκτός Δευτέρας 8:00 – 14:30

Είσοδος: €1

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26510- 20515

 

dhmotiko mouseio

Πώς λέγεται: Δημοτικό Μουσείο, Κάστρο Ιωαννίνων (Τζαμί Ασλάν Πασά)
Πού βρίσκεται: Κάστρο Ιωαννίνων

Τι θα δω: Στο μουσειακό χώρο εκτίθενται κηροπήγια, κάδρα, κεραμικά βάζα και πιάτα που κοσμούσαν εσωτερικούς χώρους, κοσμήματα, όπλα, παραδοσιακές φορεσιές, κι υφάσματα καθώς και ξυλόγλυπτα έπιπλα. Μεταξύ των εκθεμάτων διακρίνουμε όπλα του Γεωργίου Καραϊσκάκη, το πηλίκιο και το ξίφος του ποιητή Λορέντζου Μαβίλη, ένα από τα όπλα και την πίπα του Εσάτ Πασά, τελευταίου πασά των Ιωαννίνων. Επίσης, εκτίθεται φωτογραφικό υλικό και πίνακες με θέματα από τις μάχες στο Μπιζάνι και την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων. Στο Μουσείο, φιλοξενούνται εκθέσεις. Εδώ, εκτίθενται η συλλογή του Βασιλείου Πυρσινέλλα με πίνακες, είδη οικιακής χρήσης και διακόσμησης καθώς κι η συλλογή του Αλέξανδρου Πάλλη που περιλαμβάνει είδη οικιακής χρήσης, υφάσματα κι όπλα. Τα εκθέματα αναφέρονται στους 18ο, 19ο και 20ο αιώνα. Τα θέματά τους είναι από την δραστηριότητα του χριστιανικού, μουσουλμανικού, κι εβραϊκού στοιχείου στην Ήπειρο. Μεταξύ των εκθεμάτων διακρίνουμε εβραϊκά προικοσύμφωνα από το 1762 σε μεμβράνη. Στο Μεντρεσέ του Τζαμιού εκτίθεται η συλλογή Ραπακούση.

Πότε μπορώ να το επισκεφτώ: Δευτέρα έως Παρασκευή : 8:00 – 15:00, Σαββατοκύριακο: 9:00 – 15:00 για τη χειμερινή περίοδο. Κατά τη θερινή περίοδο είναι καθημερινά ανοιχτό 8:00 – 20:00

Είσοδος: Ολόκληρο: €4,5 Μειωμένο: €2,5

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26510 - 26356

 

mouseio ethnikis antistasis

Πώς λέγεται: ¨ Μουσείο Εθνικής Αντίστασης¨

Πού βρίσκεται: Πλατεία Α. Παπανδρέου

Τι θα δω: Οι τέσσερις αίθουσες του Μουσείου φιλοξενούν υλικό από την Εθνική Αντίσταση κατά της Γερμανικής κατοχής. Περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, εφημερίδες, τυπογραφικά στοιχεία από το παράνομο τυπογραφείο, βιβλία για τη δράση της Αντίστασης, στολή αντάρτη, στρατιωτικούς χάρτες , όπως επίσης και την προτομή σε μπρούτζο του Κώστα Χολέβα, έργο του Κ. Καζάκου.

Πότε μπορώ να το επισκεφτώ: 09:30 π. μ. – 12:30 μ. μ., εκτός Σαββατοκύριακου

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26510 - 37644

mouseio ali passa

Πώς λέγεται: "ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ"

Πού βρίσκεται: Στο νησάκι

Τι θα δω - Γενική περιγραφή: Στο γραφικό νησάκι της λίμνης των Ιωαννίνων υπάρχει το κτίσμα της μονής του Αγίου Παντελεήμονα, όπου δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς. Έχει διαμορφωθεί σε ένα παραδοσιακό λαϊκό γιαννιώτικο σπίτι και φιλοξενεί διάφορα αντικείμενα της καθημερινής ζωής παλαιότερων εποχών τα οποία είναι στη διάθεση των επισκεπτών για να τα θαυμάσουν. Την προσοχή θα σας τραβήξει ο πίνακας που απεικονίζει την παράδοση του κεφαλιού του Αλή Πασά στο σουλτάνο. Στο χώρο θα δείτε ακόμη προσωπογραφίες αλλά και σκηνές από τη ζωή του. Μας διασώθηκαν από περιηγητές που είχαν επισκεφθεί την αυλή του. Οι περισσότεροι επισκέπτες εντυπωσιάζονται με το άνοιγμα στο πάτωμα από όπου θεωρείται πως πέρασε η σφαίρα που τον σκότωσε. Στον ίδιο χώρο θα βρείτε επίσης διάφορα μικροαντικείμενα καθώς και σχετικά βιβλία που μπορείτε να αγοράσετε. Αξίζει λοιπόν να πάρετε το καραβάκι από τον μώλο της πόλης και να περάσετε απέναντι στο νησάκι το οποίο κρύβει θαυμάσια πράγματα που πρέπει να ανακαλύψετε, ανάμεσα τους και το γεμάτο ιστορία σπίτι του Αλή Πασά.

 

Επισκεφθείτε επίσης:

ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ Ζαγόρι.

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα- Τρίτη- Πέμπτη- Κυριακή 10:30-18:00
Παρασκευή- Σάββατο 11:00-15:00,16:00-19:00
ΤΗΛ:26530 41071

ΡΙΖΑΡΕΙΟ ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Μονοδένδρι.

Ώρες λειτουργίας καθημερινά 10:00-17:00 (εκτός Τρίτης)

ΤΗΛ:26510 71573

* Μουσείο Λαογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 

*Μουσείο Τυπογραφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

 

Register and Claim Bonus at williamhill.com