Η Πανεπιστημιούπολη

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

 πανεπιστήμιο-ιωαννίνων

Η Πανεπιστημιούπολη των Ιωαννίνων απέχει 6 χλμ. από το κέντρο της πόλης και με έκταση 3.500 στρέμματα είναι μία από τις μεγαλύτερες Πανεπιστημιουπόλεις στην Ελλάδα.
Η Πανεπιστημιούπολη με τις σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις της και τη μοντέρνα διάρθρωση τους ανταποκρίνεται δίχως άλλο στις σημερινές απαιτήσεις σπουδών και στα στάνταρς ενός Ανωτάτου Πνευματικού Ιδρύματος άξιου του ονόματός του.
Συγχρόνως με ένα σεβαστό μηχανολογικό εξοπλισμό, που διανέμεται στις σχολές και τα τμήματά της και με ένα επιστημονικό και διοικητικό δυναμικό, που στηρίζει και συχνά δίνει κύρος ξεχωριστό και έξω από τη χώρα μας, αποτελεί το σημαντικότερο φορέα επιστημών και γνώσης της βορειοδυτικής Ελλάδας, Αιτωλοακαρνανίας και Επτανήσου.

Το κτιριακό συγκρότημα της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων συνιστά μια σύγχρονη εκδοχή ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου με τα εμφανή πλεονεκτήματά του ως τέτοιου - πλεονεκτήματα που οι πολλές θετικές τους πλευρές έχουν δοκιμαστεί ήδη διεθνώς τις τελευταίες δεκαετίες: χώρος της Πανεπιστημιούπολης έξω από τα κράσπεδα της αστικής περιοχής, αυτονομία κτιρακή και εδαφικού πλαισίου ξεχωριαστά για κάθε σχολή και τμήμα, ήρεμο περιβάλλον κ.α.

Ακόμη, μια ξεχωριστή πινελιά στο αναπτυσσόμενο αυτό πανεπιστημιακό περιβάλλον έχει το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου της Δουρούτης (18ος αιώνας) που βρίσκεται βόρεια των ορίων της Πανεπιστημιούπολης.

Τα κτίρια των σχολών και των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, με την ξεχωριστή τους ανά περίπτωση μορφολογία, λειτουργικά εσωτερικά και με πλήρη εξοπλισμό, με σύγχρονη διάρθρωση χώρων, έτσι που να πληρούν τις απαιτήσεις ενός πρότυπου Ανωτάτου Πνευματικού Ιδρύματος, επισφραγίζουν την γενικότερη θετική εξέλιξη όλων των πλευρών του Ηπειρωτικού Πανεπιστημίου.

Θα ήταν σκόπιμο ν'αναφέρουμε ότι στην Πανεπιστημιούπολη δημιουργήθηκαν καινοτόμες διευθύνσεις και αυτοδύναμοι χώροι, για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των φοιτητών όχι μόνο ως προς την ποιότητα διαβίωσής τους και την καλλιέργεια των ικανοτήτων τους και των προσόντων τους αλλά και ως προς την κοινωνικοποίησή τους ως φορείς του πολυεπίπεδου πολιτισμικού κόσμου και του σύγχρονου κοινωνικο-οικονομικού ανταγωνιστικού συστήματος. Τέτοιοι χώροι είναι το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο, το Γραφείο Διαμεσολάβησης, το Γραφείο Διασύνδεσης Σπουδών & Σταδιοδρομίας, το Πανεπιστημιακό βιβλιοπωλείο και οι εκδόσεις του, οι σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις (κλειστό Γυμναστήριο και ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις), τα αμφιθέατρα των σχολών και το Συνεδριακό κέντρο, τα δύο ερευνητικά Ινστιτούτα (Βιοϊατρικών Ερευνών και Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών), η Κεντρική Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και το Μουσείο Εκμαγείων και Αντιγράφων των Κλασσικών και Βυζαντινών Χρόνων, το Σ.ΚΕ.ΠΙ., δηλαδή το Συμβουλευτικό κέντρο Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Αστεροσκοπίο, ο Μετεωρολογικός Σταθμός κ.α. Επίσης υπάρχουν δύο συγκροτήματα φοιτητικών κατοικιών δυνατότητας 675 κλινών, το φοιτητικό εστιατόριο και το εστιατόριο «Φηγός», ένα κεντρικό ταχυδρομίο, μία πειραματική μονάδα ζώων.

panepistimio

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου μας έχουν τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες να ασχοληθούν με τα χόμπυ τους και τα εξω-πανεπιστημιακά τους ενδιαφέροντα και να δραστηριοποιηθούν πολιτισμικά μέσα από την δημιουργία οργανώσεων, συλλόγων και ομάδων, όπως είναι ο Φωτογραφικός Σύλλογος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Φ.Ω.Σ.Π.Ι.), η Θεατρική Συντροφιά Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Θ.Ε.Σ.Π.Ι.), η Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας (Φ.Ο.Ε.Α.), η Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Κ.Ο.Π.Ι.) και πολλές ακόμη.

Στοχεύοντας στη διατήρηση υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου δημιούργησε ένα ασύρματο Επικοινωνιακό Πλαίσιο Δικτύου ΑΤΜ που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής. Το Δίκτυο αυτό χρησιμοποιείται στην τηλε-ϊατρική (τηλε-διάγνωση, τηλε-κρατήσεις, τηλε-εκπαίδευση κ.α.) και σε υπηρεσίες τηλε-εργασίας.

Το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, είναι αυτοδιοικούμενο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η λειτουργία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τοποθετείται χρονικά στο έτος 1964 ως παραρτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με ένα μόνο τμήμα: των Κλασσικών σπουδών υπαγόμενο στην Φιλoσοφική σχολή του μητρικού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1966 ιδρύεται το δεύτερο τμήμα: των Μαθηματικών. Το 1970 ήταν η ορόσημη χρονιά της ίδρυσής του ως αυτόνομο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Το ίδιο χρονιά αρχίζει και η λειτουργία του τμήματος της Φυσικής. Από τότε εως το τρέχον έτος 2002 προστέθηκαν άλλα εννέα τμήματα στην οργανωτική δομή του Πανεπιστημίου.

panep ioann

Register and Claim Bonus at williamhill.com