Γεφύρια Κόνιτσας

Γέφυρα Βοϊδομάτη

bridge8

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 1853
Το όνομα της γυναίκας η οποία αγωνίστηκε για το χτίσιμο του γεφυριού είναι Μπαλκίζ Χανούμ του Μαλίκ πασά, η οποία κατόρθωσε με το ποσό των 37.000 γροσιών να χτίσει το γεφύρι.
Πέτρινο μονότοξο γεφύρι

Γέφυρα Τοπολίτσας

gefuri topolitsas

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ:1903
ΟΝΟΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ: Γιάννης Πέτρου Τσίπας από την Πυρσόγιαννη.
Πέτρινο μονότοξο γεφύρι.

Γεφύρι Αώου

 gefuri awou

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ: 1871
ΟΝΟΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ: Ο Πρωτομάστορας ήταν ο Ζιώγας Φρόντζος από την Πυρσόγιαννη.
Μονότοξο γεφύρι, με άνοιγμα 36μέτρα και ύψος 20μέτρα, θεμελιωμένο στις βραχώδεις πλαγιές της Τραπεζίτσας και της Γκαμήλας. Το κρεμασμένο στη κορυφή του τόξου καμπανάκι, ειδοποιούσε αγωγιάτες και διαβάτες για την επικινδυνότητα του περάσματος, όταν φυσούσαν δυνατοί άνεμοι. Άντεξε μέσα στο χρόνο στη πάλη με τις βροχές, τα χιόνια και τον άνεμο αλλά και στην προσπάθεια ανατίναξής του το 1913 κατά τους βαλκανικούς πολέμους. Το κόστος κατασκευής του έφθασε στα 120.000 γρόσια, τα οποία διέθεσαν οι Ι. Λούλης, Α. Παπάζογλου, οι αδελφοί Λιάμπεη και κάτοικοι της περιοχής. Το γεφύρι ένωνε τα Γιάννενα και το Ζαγόρι με την Κόνιτσα και τη Δυτική Μακεδονία.

Γεφύρι Γκάλινας

gefuri galinas
Βρίσκεται μέσα στην Καστάνιανη, στη συνοικία Γκάλινα στα βόρεια του χωριού. Χτίστηκε από Καστανιανίτες μαστόρους στα πρότυπα του γεφυριού της Μαλνίτσας και έχει σχεδόν τις ίδιες διαστάσεις.

Γεφύρι Μαλνίτσας

malnitsa
Το πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Μαλνίτσας βρίσκεται 500 μ. βόρεια της Καστάνιανης στο δρόμο προς Λαγκάδα και έχει πάρει το όνομά του από το ομώνυμο ρέμα της Μαλνίτσας. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα έργα της τέχνης των μαστόρων της Καστάνιανης. Κατασκευάστηκε το 1934 με την προσωπική εργασία των κατοίκων και μαστόρων του χωριού. Το άνοιγμα του τόξου είναι 8,00 μ. και με ακτίνα 4,00 μ.

Γεφύρι Μεσαργιάς-Ράχης

gefuri raxis
Βρίσκεται στην ομώνυμη κεντρική περιοχή της Καστάνιανης. Χτίστηκε το 1895 χωρίς στηθαία, τα οποία προστέθηκαν το 1931 και επισκευάστηκε το 1967. Φαίνεται ότι υπήρξε το δομικό και μορφολογικό πρότυπο της γέφυρας της Μαλνίτσας, η οποία βέβαια υπήρξε πολύ βελτιωμένη. Το μήκος του είναι 12 μ.

Γεφύρι Μητσαίων στη Μεσαργιά

gefuri mitsaion
Είναι το πιο παλιό και ψηλότερα κατασκευασμένο γεφύρι της Καστάνιανης. Χτίστηκε το 1845 στη θέση παλαιότερου γεφυριού του 1835 που καταστράφηκε. Η κατασκευή και η δομή του είναι αρχαϊκή με άνοιγμα τόξου περίπου 10 μ.

Γεφύρι Παρασπόρι Χιονιάδων

paraspori
Λίγο πριν φτάσετε στους Χιονιάδες βρίσκεται το πέτρινο μονότοξο γεφύρι στη θέση Παρασπόρι, που σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε στα 1800 από Πυρσογιαννίτες μαστόρους. Το γεφύρι έχει άνοιγμα τόξου 5,50 μ., ύψος 2,80 μ. και πλάτος 2,80 μ. Ήδη από τη δεκαετία 1910-1920 η κοίτη του ρέματος έχει παραμερίσει, κατακλύζοντας την αριστερή του περιοχή. Έτσι η παλιά καμάρα ξέπεσε και έγινε ξερογέφυρο. Τη νέα βαθύτερη κοίτη που δημιουργήθηκε την διάβαιναν από ένα συμπληρωματικό ξυλογέφυρο που εγκαταλήφθηκε και παρασύρθηκε από το ρέμα τη δεκαετία του 1950.Ήδη στη θέση του παλιού ξυλογέφυρου,κατασκευάστηκε νέο.

Μεσογέφυρα

mesogefyra
Η Μεσογέφυρα της οποίας σώζονται ερείπια λόγω της ανατίναξής της στις 28 Οκτωβρίου 1940 βρίσκεται στην κοιλάδα του Μπουραζανίου, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Αλβανία.

Το Γεφύρι της Ζέρμας ή Καντσιώτικο

gefuri zermas
Το γεφύρι της Ζέρμας ή Καντσιώτικο είναι η μόνη σωζόμενη πέτρινη γέφυρα στον πάνω Σαραντάπορο. Η απεικόνιση του γεφυριού αποτελεί το σήμα του Δήμου Μαστοροχωρίων. Βρίσκεται κοντά στην εθνική οδό των Ιωαννίνων προς Κοζάνη (δίπλα στον από εκεί χιλιομετροδείχτη "100")και πάνω στον παλαιό παραδοσιακό βατό δρόμο που ένωνε τα χωριά Ζέρμα (παλαιότερη ονομασία της Πλαγιάς) και το Κάντσικο (σημερινή Δροσοπηγή). Αποτελείται από δύο άνισα τόξα και ένα ενδιάμεσο τοξύλιο. Η ανισότητα των δύο τόξων επιβλήθηκε από την ύπαρξη μεγάλου βράχου μέσα στην κοίτη του Σαραντάπορου. Το μεγάλο τόξο έχει άνοιγμα 15,65 μ. και ύψος 9,00 μ. από την κοίτη. Σε μήκος το γεφύρι ξεπερνά τα 33,50 μ. Χρησιμοποιούνταν μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, οπότε και τοποθετήθηκε δίπλα του μεταλλική γέφυρα τύπου Bailey. Είναι ένα από τα ωραιότερα δείγματα της μαστοροσύνης των τεχνιτών της περιοχής που αξίζει να δει ο επισκέπτης

Πηγή Δήμος Κόνιτσας

Register and Claim Bonus at williamhill.com